Muslimske Hussein søkte jobb i menighet: – Tror vi dreper fordommer ved å jobbe sammen
DEN NORSKE KIRKE: Ungdomsarbeider Hussein Al-Kharasani, som er muslim, og diakon Arild Tjørve er begge ansatt i Vågsbygd menighet for å nå ut til sårbare ungdommer. – Tror vi dreper fordommer ved å jobbe sammen, sier Al-Kharasani.

– Se, her har vi ei lita bu som vi av og til åpner på kvelden. Den ligger fint til mellom skolen og Vågsbygd senter. Her kan vi varme pizza, lage popkorn og varme oss litt, sier Hussein Al-Kharasani, og gir en omvisning i den lille konteinerbua som står utenfor Fiskå skole i Kristiansand.
Utenfor har dørene til skolen nettopp gått opp og elevene raser gjennom skolegården på vei hjem eller innom kjøpesenteret.
Som nyansatt ungdomsarbeider i Vågsbygd menighet i Kristiansand er Hussein Al-Kharasani opptatt av å være til stede der ungdom i bydelen er. Sammen med diakon Arild Tjørve, jobber han med å nå ut til sårbare ungdommer i bydelen.
Selv om han er ansatt i Den norske kirke, er Al-Kharasani muslim. Det har en viktig signaleffekt, mener han.
– Når ungdommer ser meg og Arild jobbe sammen, tror jeg vi er med på å drepe fordommer i konflikten mellom islam og kristendom, sier Al-Kharasani.
Fikk anonym milliongave
For nærmere ett år siden mottok Vågsbygd menighet i Kristiansand en førjulsgave fra en anonym giver på to millioner kroner. Pengene skulle særlig brukes til barn og unge i bydelen, og vedkommende ønsket at menigheten skulle «bruke pengene slik at barn og unge kan få følelsen av å alltid være velkommen i kirken.»
– Dette ga oss muligheten til å tilby flere gratis aktiviteter, konserter og lignende, samt å åpne fellesskapene våre enda mer for alle, sier sokneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd menighet.
Menigheten bestemte seg for å satse på et oppsøkende arbeid for sårbare barn og unge i bydelen. Til et nytt tre-årig prosjekt ble Hussein Al-Kharasani ansatt i 20 prosent stilling. Han jobber også som barne-og ungdomsarbeider ved Fiskå skole i samme bydel, og Andersen forteller at de dessuten kjenner ham fra Vågsbygd menighets eget barne- og ungdomsarbeid.
– Vi ligger midt i en bydel med utfordringer blant unge mennesker som trenger trygge voksne. Hussein er en person i bydelen som har brukt all fritid på å skape gode relasjoner med de unge. Vi ønsket å støtte han så han kunne gjøre mer av det gode arbeidet. Han jobber sammen med vår diakon, og sammen er de de beste vi kan sende ut i dette arbeidet, sier Andersen.

Vi lever i en kirke som tror Gud er kjærlighet, derfor finner vi kjærligheten også utenfor våre kirkevegger overalt hvor Gud er.
Sokneprest Nils-Terje Andersen
– Tar livet av konflikter
Andersen mener det er uproblematisk at den ene ansatte i dette tilfellet er muslim.
Han forteller at de som kirke er kalt til å hjelpe mennesker og vise kjærlighet, og er glad for at kirken kan jobbe sammen med mennesker fra andre religioner i dette arbeidet.
– Vi lever i en kirke som tror Gud er kjærlighet, derfor finner vi kjærligheten også utenfor våre kirkevegger overalt hvor Gud er. Det at vi kan være såpass opptatt av Jesu kall til oss og så trygge i vår tro at vi likevel kan jobbe sammen med folk fra en annen religion for å gjøre det vi tror vi skal gjøre, det er fint, sier Andersen, som tror det kan ha en positiv effekt at menigheten har ansatt en muslim.
– Vi lever i en polarisert verden, men når folk ser Arild og Hussein sammen blir det samtidig tatt livet av noen konflikter, mener soknepresten.
Løser konflikter på flere språk
Diakon Arild Tjørve og Hussein Al-Kharasani trives med å jobbe sammen i team.
– Vi bruker mye tid sammen og sammen med ungdommene. Vi diskuterer saker og problemløsninger, og det er langt mer som forener oss enn det som er ulikt i vår tro. Noen ganger sier Hussein, før vi skal ut og treffe folk, at «nå får du be litt ekstra», Arild, smiler diakonen.
De to ungdomslederne møter ungdommer som ikke er en del av organisert aktivitet. De kan ha utfordringer med rus, tidlig alkoholdebut, utagering og konflikter, forteller de.
– De sliter med identitet og tilhørighet i bydelen. Vi treffer de og vil være der for dem og vise at vi støtter dem. Det kan være hjelp til å søke jobb, eller spille fotball eller hjelpe med konfliktløsning, sier Al-Kharasani.
Han og Arild Tjørve hjelper ofte til med konfliktløsning.
– Disse ungdommene har ofte ikke språk til å løse konflikter, men vi har blitt kjent med dem og får lov til å hjelpe dem og gi dem tro på seg selv, legger Tjørve til.

Når ungdommer ser meg og Arild jobbe sammen, tror jeg vi er med på å drepe fordommer i konflikten mellom islam og kristendom
Hussein Al-Kharasani, ungdomsarbeider
– En stor ære å jobbe her
Hussein Al-Kharasani, som selv tilhører Almustafa Kultursenter, er svært fornøyd med å jobbe sammen med Vågsbygd menighet.
– Det er en stor ære for meg å få jobbe her, forteller den irakisk-norske ungdomsarbeideren.
Han legger til at faren hans reagerte med glede da sønnen hadde fått jobb i Vågsbygd menighet.
– Han la seg på kne på bønneteppet og takket Allah for at vi kan vise kjærlighet ved å jobbe sammen, sier Hussein Al-Kharasani som håper prosjektet i Vågsbygd menighet kan gå foran som en ide for flere norske menigheter.