– Hun må forholde seg til at hun har makt og myndighet

DEN NORSKE KIRKE: Presteforeningen og Åpen folkekirke mener Therese Egebakken burde tenkt på sitt arbeidsgiveransvar, før hun offentlig kritiserte Den norske kirkes deltakelse på Pride.

Kirkerådsmedlem og bispedømmerådsmedlem Therese Egebakken.
FÅR KRITIKK: Therese Egebakken sitter i arbeidsgiverutvalget til Kirkerådet, og har kritisert Den norske kirkes deltakelse på Pride. Presteforeningens Martin Enstad er av de som mener dette strider mot hennes rolle som arbeidsgiver. – Hun må forholde seg til at man som arbeidsgiver har en lovpålagt plikt til å unngå at arbeidstakere blir diskriminert, sier Enstad.
Publisert Sist oppdatert

– Kirkepolitikere må ta ansvar for arbeidsmiljøet de skaper med sine utspill. Vi vet at ansatte med LHBT-identitet opplever at det er vanskelig å være hele seg på arbeidsplassen, og det er rimelig å tenke at et sånt innlegg øker denne belastningen.

Det sier leder for Presteforeningen, Martin Enstad. Han sikter til Therese Egebakkens verdidebatt-innlegg Jeg håper DNK dropper pridefeiringen, som stod på trykk i Vårt Land forrige uke.

Her skriver hun blant annet «Jeg er bare en av flere tusen medlemmer i Den norske kirke som kjenner på tydelig ubehag og ekskludering når kirken veiver med regnbueflagg, marsjerer i «pridetoget» og på flere måter uttrykker støtte til denne feiringen». Hun mener at noen vil føle seg ekskludert og utenfor når DNK nasjonalt og/eller lokalt «markerer teologisk eller politisk støtte i favør ett av synene uten å berøre det andre likestilte synet».

Arbeidsgiveransvar

Innlegget har vekket oppmerksomhet. I et svarinnlegg spør Gard Sandaker-Nielsen, leder av Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd, hva Egebakken tenker om sitt ansvar som arbeidsgiver, når hun går ut mot Pride.

Trondheim 27.03.2019Kirkemøtet 2019 i Trondheim.Gard Sandaker-Nielsen, leder av Åpen folkekirke.FOTO: JOAKIM S. ENGER
KRITISK: Gard Sandaker-Nielsen, leder av Åpen folkekirke og leder av Oslo bispedømmeråd, skriver i et svar på Egebakkens Pride-innlegg at han «lurer på hva Egebakken tenker om sitt ansvar som arbeidsgiver når hun går ut på denne måten».

Egebakken har signert sitt innlegg som kirkerådsmedlem og bispedømmerådsmedlem i Stavanger. I tillegg er hun medlem i arbeidsgiverutvalget, som er et av Kirkerådets faste nemnder og utvalg, og som skal fungere som et «redskap for å utøve den arbeidsgivermyndighet som ligger til Kirkerådet på vegne av hele rettssubjektet Den norske kirke».

I fjor kom det frem i en rapport at én av fem ansatte med LHBT-identitet i Den norske kirke har opplevd diskriminering, og i sitt innlegg skriver Sandaker-Nielsen:

«En del har opplevd avvisning, og flere har angst for å bli avvist, som skaper usikkerhet i møte med kollegaer og arbeidsmiljø. Jeg lurer på hva Egebakken tenker om sitt ansvar som arbeidsgiver når hun går ut på denne måten.»

Vil ha plass til alle

– Jeg tar det som har kommet frem om arbeidsmiljøet til kvinnelige prester og skeive ansatte i kirka alvorlig. Jeg vil at kirka skal være en plass for absolutt alle, og jeg noterer meg at Enstad mener jeg øker belastningen for visse grupper, og tar det seriøst. Likevel mener jeg at det må være lov å stille spørsmål ved om det er klokt for kirka å delta på Pride, sier Egebakken.

Hun savner en mer formell prosess rundt en eventuell deltakelse, og nevner at en burde diskutert om man ved å delta går god for alt arrangøren FRI står for. Hun tror intensjonene til de som deltar er gode, men at man kan finne bedre måter å oppnå disse intensjonene enn å delta på Pride.

Egebakken har også fått med seg kritikken fra Sandaker-Nielsen:

– At han selv er arbeidsgiver, nevner han ikke i det hele, sier Egebakken, og sikter til Sandaker-Nielsens rolle som bispedømmerådsleder i Oslo.

– Hvis Kristin (Gunnleiksrud Raaum, kirkerådsleder, red.anm.), som har et tungtveiende arbeidsgiveransvar selv, kan gå i Pride, så er det rart hvis ikke jeg på en saklig måte kan påpeke at kirken bør droppe å bli med på Pride – siden vi har to sidestilte syn på likekjønnet vigsel.

– Tenker du at din rolle som arbeidsgiver gir deg ett ekstra ansvar?

– Absolutt. Det tar jeg veldig alvorlig og seriøst. Min intensjon var å ta seriøst alle de kirkelige ansatte, prestene og frivillige som har tatt kontakt med meg fordi de kjenner på et ubehag og mister motivasjon når kirka kommuniserer som den gjør i dag.

Egebakken sier at hun som innvalgt medlem i de ulike kirkelige organene har mange i ryggen, som har gitt henne et mandat gjennom å stemme på henne.

Blir ikke diskriminert

Men Enstad i Presteforeningen mener de to eksemplene til Egebakken ikke kan sammenlignes.

– Ingen ansatte i DNK blir diskriminert ved at noen støtter Pride på en synlig måte. Fra et fagforeningsståsted er dét den store forskjellen: Heterofile ansatte i DNK opplever ikke diskriminering på grunn av sin legning.

Martin Enstad i Presteforeininga meiner det må bli tydelegare at presteyrket gir rom for fagleg utvikling.
ØKT KONFLIKTNIVÅ: Martin Enstad i Presteforeininga mener Egebakken heller burde tatt sine bekymringer opp innad i kirken, heller enn i media.

– Men Egebakken skriver at mange kan føle seg ekskludert og utenfor når det ene synet blir løftet mer frem enn det andre?

– Det er opplagt at dette er en vanskelig sak, der mange er uenige. Men for oss som fagforening er det å unngå diskriminering ifølge arbeidsmiljøloven det viktigste. Og Egebakken må forholde seg til at hun har makt og myndighet. Hun er én av fire mennesker i det ledende politiske organet i arbeidsgiverspørsmål, og da kan man ikke la være å forholde seg til at man som arbeidsgiver har en lovpålagt plikt til å unngå at arbeidstakere blir diskriminert, sier lederen for presteforeningen.

Han mener Egebakken skrur opp konfliktnivået når hun velger media som kanal for sine utspill, heller enn et kirkelig organ.


Powered by Labrador CMS