Første medarbeiderundersøkelse på ni år: Ansatte i Den norske kirke er stressa, men engasjerte
DNK: En undersøkelse blant nesten 6.000 ansatte i Den norske kirke viser at arbeidsdagen preges av utvikling og selvbestemmelse. Samtidig er én av tre tydelig stressa.

En fersk medarbeiderundersøkelse blant de ansatte i Den norske kirke (DNK) viser at de ansatte stort sett er engasjerte og opplever at de får utvikle seg. Samtidig rapporterer en del om stress og bekymring knyttet til jobbhverdagen.
Å balansere jobb og fritid er noe mange ansatte i DNK opplever som vanskelig, og én av tre ansatte rapporterer om høyt stressnivå i arbeidsdagen.
– Det skal vi være oppmerksomme på. Det er nok balanse mellom jobb og fritid som gjør utslaget. Selv om de fleste har et godt forhold til sine ledere, opplever mange at de ikke får så klare mål å jobbe etter. I et type jobb der mulighetene er uendelige, trenger man hjelp med målstyring og prioritering, sier Ingrid B. Tenfjord, direktør i KAs arbeidsgiveravdeling. Hun sitter også i styringsgruppa for undersøkelsen.
Mening med jobben
Undersøkelsen er den andre av sitt slag og den første på ni år. Det er konsulentselskapet Rambøll som har gjennomført den på oppdrag fra Kirkerådet og arbeidsgiverorganisasjonen KA. Mens svarprosenten i 2012 var på under 50 prosent, var det denne gangen 71 prosent som deltok.
– Vi føler oss trygge på at vi har et representativt resultat, og tenker det er veldig mye positivt her, sier Tenfjord.
Den påstanden aller flest enes om, er at «mine kunnskaper og evner brukes godt i arbeidet mitt».
– Det at folk opplever at de har utviklingsmuligheter og får brukt sin egen kompetanse, er veldig positivt. Det at man har en jobb med mening, sett fra et kirkelig perspektiv er det ekstra viktig på disse arbeidsplassene.
Ineffektiv
Blant punktene som kommer dårligst ut, er gjennomføringsevne og såkalt oppgaveorientert ledelse. Dette handler om at medarbeiderne opplever utydelige mål og utilstrekkelig oppfølging. I tillegg melder én av fire om personkonflikter på arbeidsplassen.
– Rent umiddelbart tenker jeg at det skulle vært lavere. Samtidig skyldes det nok en del forskjellig, fra veldig alvorlige ting til det som grenser mot faglig uenighet. Dette er uansett noe vi som arbeidsgiverorganisasjon sammen med Kirkerådet må gripe tak i, og så vurdere om vi må sette inn nasjonale tiltak eller i først og fremst bistå lokalt.
Tenfjord minner om at det ikke er gitt at de samlede tallene kan overføres til hver enkelt virksomhet, og forteller at Rambøll nå skal bryte ned tallene på lokalt nivå for å avdekke hvor behovene er størst for å ta riktige grep i den enkelte virksomhet.
At hver fjerde ansatt har opplevd konflikt på arbeidsplassen er riktignok betydelig lavere enn i sist undersøkelse, da hele 62 prosent rapportere om det samme. Spørsmålsstillingen er likevel såpass annerledes i år, at avdelingsdirektør Tenfjord mener tallene ikke er direkte sammenlignbare.
Sammenlingning
I undersøkelsen sammenlignes også Den norske kirkes resultater med ansatte i andre virksomheter som har gjennomført samme undersøkelse, såkalt benchmark. Gjennomsnittsresultatet på påstanden «Min leder setter klare mål for mitt arbeide» er 3,5 i DNK(på en skala fra 1-5). Hos de DNK sammenliknes med er snittet 4.
Her kommer flere utslag til syne. De ansatte har tatt stilling til påstandene «På min arbeidsplass gjennomfører vi møter på en effektiv måte» og «På min arbeidsplass følger vi opp at vi når målene våre». Her er gjennomsnittet 3,4 i DNK, noe som er henholdsvis 0,6 og 0,5 prosentpoeng mindre enn referansepunktet.
Ingrid B. Tenfjord mener manglende møteeffektivitet er noe det bør være enkelt å gripe tak i.
– Det er et enkeltspørsmål som kanskje indikerer at de ansatte har mange ulike arbeidsområder og sterk faglig identitet til sitt område. Hvis lederne ikke følger opp mål og målstyring på en effektiv måte i disse møtene, kan det fort ta ganske mye tid.
De ansatte i DNK er også mer fornøyd enn referansepunktet på flere områder. Særlig opplevelsen av at man drar nytte av egen kunnskap i arbeidet og at man har muligheten til å planlegge egen arbeidsdag, skiller seg ut i positiv forstand.
– At mange opplever at de har betydelig autonomi, er jeg veldig glad for å se, men det overrasker meg ikke. Den norske kirke skiller seg fra en del arbeidsplasser med tunge fagpersoner som skal ha stor selvstendighet.