En kultur uten felleskap er fortapt
Jonas Eika kritiserer skarpt og observant de globale, økonomiske sammenhengene vi inngår i og fabulerer frem nye former for fellesskap

Av Astrid Fosvold
kultur@vl.no
Tenk deg at Norges Bank er rast sammen, meterhøye ruiner av sement med rester av datautstyr stikker ut. Men så tas du inn i aksjespekulasjonens verden, som til gjengjeld virker høyst sannsynlig.
Med fabulerende og fremmedgjørende elementer setter novellene i den danske samlingen Efter solen trekk ved dagens samfunn på spissen. Samlingen er omtalt som en science-fiction fremtidsutopi. Men det som skremmer mest, er at den på foruroligende vis ligner vår egen tid. Aksjespekuleringen kan minne om noe av samfunnskritikken i Aftenlandet av Ole Asbjørn Næss.
Død og sorg
Jonas Eika debuterte med Lageret Huset Marie i 2015. Romanen kritiserer ensidig økonomisk styring av arbeidslivet som skaper umenneskelige vilkår. I Efter solen som Eika nå er innstilt til Nordisk Råds litteraturpris for, er han også interessert i samfunnsstrukturene som preger oss. Psykologiske innfallsvinkler har lenge dominert novellesjangeren. Eika tar også utgangspunkt i samlivsbrudd, død, sorg, og utsatte menneskers skjebner.
Men så tar forfatteren novellene i en helt annen retning. Tilsynelatende er ikke enkeltindividets erfaringer det han er opptatt av. Derimot er de sosiale sammenhengene vi inngår i viktige. Eika berører det som styrer oss: De økonomiske sammenhengene og de dypere psykologiske mønstrene som bestemmer handlingene våre.
Strandgutter i Mexico
Åpningsnovellens kritikk av aksjespekulasjonens verden setter en tematisk sammenheng. Den vestlige verdens forbruksmentalitet fremstilles som langt fra bærekraftig. I samlingens lengste tekst er fattige barn utlevert til tilfeldig arbeid på et turistresort i Mexico.
Men strandguttenens egne blikk bærer fremstillingen. De sterke, språklige bildene i denne sensuelle teksten knyttes til guttene. De skaper sterke forbindelser med hverandre i grenseoverskridende ritual som har gitt samlingen tittel. Slik setter ungdommene seg selv i sammenheng med naturen og kosmiske element.
Kanskje er det mayakulturens soltilbedelse som trenger seg frem her, som et mystisk element som forsterker guttenes gjentakende rituelle seremonier. Uten tvil er nye former for fellesskaper og overjordisk sammenhenger også noe forfatteren vil utforske.
Kristent trosfellesskap
Savn etter å oppslukes av et større hele kommer også til uttrykk gjennom Paulus ord: «Jeg lever ikke mere selv; men Kristus lever i mig». En novelle skildrer en eldre manns sjalusi på konas kristne trosfellesskap fordi det gir henne kraft til å bære tapet av et barn. For å bøte på lengselen forsøker han å inngå i grensesprengende forbindelser med kosmiske element.
Den åndelige lengselen blir nærmest forvrengt i en tekst der et kirkefelleskap som kan minne scientologikirken, samler opp misbrukere og fastholder dem i et jerngrep. Staten har satt ut sine sosiale oppgaver til kirken som aktiverer folk i store arbeidshaller og pumper dem med produktivitetstall. Scenariet minner om behandlingen Danmark i øyeblikket gir folk som blir offentlig forsørget.
Et lite fremtidshåp
Jonas Eikas samling lykkes godt med sin kritikk av den vestlige, liberalistiske måten å innrette samfunnet på – med individualisme og kapitalistiske styringsprinsipper. Mot dette insisterer tekstene på nye former for menneskelig fellesskap og en litt mystisk samhørighet med naturen og kosmiske åndelig krefter. Joda, her er det fremtidshåp, men det krever et oppgjør med den måten vi lever på og erkjennelse av at vi inngår i sammenhenger større enn oss selv.