Biskopens ord utfordret i Haydns musikk

Joseph Haydns Jesu syv siste ord på korset er et sterkt møte med lidelseshistorien. Tidligere biskop Gunnar Stålsett bidro under konserten – og grep publikum.

Lys vårkveld: Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, ledet av Henning Kraggerud, gjorde Joseph Haydns til en minneverdig opplevelse i Bergen Domkirke.

Det ble en tankevekkende time da Joseph Haydns Jesu syv siste ord på korset ble framført i Bergen Domkirke fredag kveld. Haydn skrev verket i 1785, med utgangspunkt i evangeliets tekster. Ved uroppførelsen i katedralen i Cádiz i Spania, en langfredag, var katedralen innhyllet i mørke. Jesus-ordene ble framført og tolket av biskopen fra prekestolen.

I Bergen var vårkvelden lys og bibeltekstene ble framført av tidligere biskop Gunnar Stålsett. Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, ledet av Henning Kraggerud, satte Stålsetts sterke budskap inn i en musikalsk ramme. Slik kommenterte den tidligere biskopen sonatene:

«Mysteriets nåde» Sonata I Largo: «Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør».

– De som fører ham til korset skjønner ikke hva de gjør. I Iran, Syria, Libya halshugges mennesker under dekke av å ære Gud. Korset er kristendommens tegn. Mysteriets nåde er et håpstegn. Tilgivelse er nådens mysterium.

* Sonata II Grave e cantabile: «Sannelig, jeg sier deg: I dag skal du være med meg i paradis.»

– Paradis, i dag det mest misbrukte ord vi har. Det rommer så mye overflatiskhet. Paradiset er nå og ennå ikke. Det er der du minst venter det.

LES OGSÅ: Kamp for kjærligheten åpnet Festspillene i Bergen

«Dødens rederi» Sonata III Grave: «Kvinne, dette er din sønn». «Dette er din mor.»

– Omsorgens øyeblikk. Det møtet som ikke gir oss noe valg. Ansiktets etikk. I dette øyeblikk dør barn. De omkommer på havet – i dødens rederi. Tro håp og kjærlighet driver dem. I mitt møte med tiggere i Oslo blir jeg advart når jeg vil gi dem penger. «Har du ikke lest avisen?», sier folk. Jeg svarer: «Bibelens ord sier: Jeg var sulten og dere ga meg mat».

Sonata IV: Largo: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?»

– Det finnes en eksistensiell ensomhet i dagens samfunn. Også ateisten kan føles seg forlatt av livet selv, og kjenner seg igjen i disse ordene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sonata V. Adagio: «Jeg tørster»

– Jesu lidelse var ikke på liksom. Han kjente tørsten i dødens øyeblikk. Vann er nødvendig også i dag. Men vann er politikk. Vann er renselse. Vann er liv.

LES OGSÅ: Synger ut mot ­religionenes ­kvinneforakt

«Tolkninger» Sonata VI: Lento: «Det er fullbrakt»

– Det er fullført. Ferdig. Det trengs ikke flere kors. Det Jesus gjorde holder for all lidelse i verden. I den kristne tro snakker vi om den ene for alle. Men tolkningene lever videre i historien. Alle religioner er tolkninger. I møte med andre livssyn hører vi stadig et ekko om møtet med korset.

* Sonata VII: Largo: «Fader! I dine hender overgir jeg min ånd!»

– Å overgi seg handler om nederlag. Svik. Å overgi sin ånd handler om å omfavnes som den vi er, et mysterium av skapelse og nåde. Den danske politikeren Anker Jørgensen har sagt: «Det koster at glemme sjælen.» Kulturlivet trenger troens stemme, og troens stemme trenger kulturlivet. Hva gagner det et menneske om han vinner hele verden men tar skade på sin sjel.

Orkesteret avsluttet med Il Terremoto, jordskjelvet. Publikum takket aktørene med langvarig applaus.

Powered by Labrador CMS